De ce și cum să introduci sustenabilitatea în strategia de HR
Sustenabilitatea este deja un element din ce în ce mai prezent în strategia de afaceri și în cultura organizațională a companiilor, reprezentând deja un trend, care ar trebui să persiste de acum încolo. Mai mult, sustenabilitatea ar trebui să se afle pe lista principalelor priorități ale fiecărei afaceri.
Spre exemplu, pandemia a generat o scădere cu până la 25% a emisiilor de CO2 la nivel global, alături de multe alte efecte pozitive vizibile ale umanității asupra naturii, reamintindu-ne, de altfel, modul în care multe din activitățile de zi cu zi ale omului distrug planeta.
Dacă vrei ca brandul tău să fie recunoscut de angajați și, ulterior și de clienți ca fiind sustenabil, ți-am pregătit câteva idei de bune practici pe care le poți dezvolta în compania ta, ca manager de HR. Astfel, poți încuraja oamenii din companie să își însușească acest trend ca pe o misiune pe termen lung.
Cât de important este pentru o companie să fie sustenabilă?
E adevărat că pandemia ne-a forțat să ne desfășuram activitatea diferit, dar asta ne-a și provocat să devenim creativi pentru a menține motivația angajaților. În ce măsură este totuși important ca brandul nostru să se păstreze transparent, autentic și atent la problemele sociale actuale, la rezolvarea cărora poate contribui activ?
Știai că până la 81% dintre consumatori la nivel global aleg producătorii care manifestă vizibil grija față de mediu? Practic, CSR-ul este nu numai o necesitate, dar și o carte de vizită în fața angajaților, clienților și partenerilor și trebuie să continue să se manifeste, chiar și în perioade dificile.
Angajații sunt, la rândul lor, consumatori și ambasadorii brandului pe care îl reprezintă compania ta. Mulți dintre aceștia se întreabă cum anume o companie se implică activ în comunitatea pe care o servește, ce anume face aceasta pentru a proteja mediul, gândind deseori dincolo de produse și servicii, încercând să vadă imaginea de ansamblu.
Cum poți fi sustenabil în contextul de azi?
Daca până acum aveai libertatea să organizezi evenimente de CSR care să presupună apropierea fizică dintre oameni, acum nu mai ai aceleași posibilități, întrucât este nevoie de respectarea distanței fizice și a diferitelor norme de siguranță.
Totuși, acest aspect nu te împiedică să creezi un sentiment de unitate în rândul angajaților din companie. Pentru ca puterea lui „împreună” să facă diferența, oferă angajaților voluntari în acțiunea de CSR un kit care să creeze ideea de echipă, de ambasadori colectivi ai binelui.
Citește și: Fii la curent cu tendințele anului 2021 în materie de produse promoționale
Poți include în acest kit un tricou, o șapcă, un rucsac și o mască de protecție personalizate cu logoul companiei și cu numele campaniei CSR pe care o desfășurați.
Pe lângă această idee, îți poți încuraja angajații să împărtășească vibe-ul bun pe social media și să-i încurajeze și pe ceilalți să se implice în astfel de activități. Pentru crearea acestui kit cu care angajații să vină în ajutorul comunității din care fac parte, poți conta pe Chilli Ideas.
Fie că vorbim despre sprijinul celor nevoiași, de pregătirea și livrarea de pachete pentru aceștia, sau orice alte activități menite să facă diferența în contextul pandemic de azi, Chilli Ideas te poate ajuta să creezi o experiență sigură și de impact pentru oamenii din compania ta, implicați în astfel de activități.
Citește și: Cum și de ce să folosim culorile anului 2021 în strategia de marketing
Sustenabilitatea trebuie să continue și în afara companiei
Este esențial să includem sustenabilitatea și în viețile noastre de zi cu zi, nu numai la nivelul companiei. În acest sens, poți impulsiona continuarea inițiativelor de sustenabilitate pe care până acum angajații le făceau la birou și în căminul fiecăruia dintre aceștia.
Astfel, îți poți motiva angajații să fie responsabili față de mediu în diferite moduri:
- fie prin colectarea selectivă a deșeurilor, reciclare și evitarea plasticului sau, de ce nu,
- crearea propriului compost, pe care mai apoi îl pot folosi ca îngrășământ natural pentru plantele de ghiveci.
Le poți trimite un kit de reciclare sau broșuri informative și materiale promoționale, poate chiar printate pe hârtie reciclată, care să îi ajute în aceste demersuri și care să fie în acord total cu ideea de sustenabilitate.
Acestea pot fi însoțite de obiecte personalizate care să le fie de folos angajaților în desfășurarea activităților propuse mai sus sau care să îi recompenseze în acest sens.
De exemplu, le poți oferi un set de vase din sticlă reciclată sau o agendă cu copertă din fibre de cereale, pentru a păstra aceeași notă sustenabilă și grijulie față de natură, după ce i-ai provocat să colecteze selectiv o anumită cantitate de deșeuri.
Activitățile de acest tip dau o satisfacție binemeritată fiecărui angajat, care simte că se implică și contribuie activ la binele mediului, crescând în același timp productivitatea și engagement-ul lui de la locul de muncă.
Citește și: Ce ar trebui să conțină un onboarding kit pentru angajații din IT
Dacă vrei să creezi un impact de durată la nivelul companiei pe care o reprezinți și vrei să determini membrii echipei să fie mai responsabili atât față de mediul înconjurător, cât și față de comunitățile care au nevoie de ajutorul lor, apelează la Chilli Ideas pentru cele mai fresh idei în materie de produse promoționale care respectă sustenabilitatea.
De altfel, sustenabilitatea este una dintre principalele tendințe vizibile la nivelul anului 2021 atunci când vine vorba despre materiale promoționale, conform ghidului „Trendspotting 2021: noi tendințe în materie de produse promoționale”: