Postat în 2023

Cum să călătorești cu un bagaj mic și cu aripile întinse

Întotdeauna am admirat persoanele care reușesc să plece în vacanță cu un bagaj minimalist. Să reușești să-ți iei în valiză doar lucrurile esențiale poate să-ți dea un sentiment de libertate comparabil cu vacanța însăși. Au fost multe călătorii în care mi-am propus să plec cu un bagaj minimalist și de (aproape) fiecare dată am luat cu mine mai multe bagaje decât mi-aș fi dorit. Am înțeles că, pentru a reuși, este nevoie de mai multă organizare. 

Dorință sau nevoie

Recunosc, nu îmi place să fac liste și mai ales să mă țin de ele, dar în timp am ajuns la concluzia că așa se poate ajunge la o eficiență mai mare – și nu mă refer aici doar la liste cu bagaje de luat în vacanțe. De la liste de cumpărături, înainte să pleci la supermarket, până la liste mai elaborate, legate de planurile de viitor sau de lucrurile pentru care ești recunoscător – listele pot face diferența în a prioritiza și a aduce claritate în viețile noastre.

După ce ai scris ce ți-ar plăcea să iei cu tine în vacanță, începe să tai  de pe listă lucrurile de care nu ai cu adevărat nevoie. E drept că poate ți-ar plăcea să iei cu tine ondulatorul de păr să-ți faci bucle perfecte, dar este cu adevărat necesar? Scopul vacanțelor este chiar renunțarea la dorința de a fi perfect, de a te relaxa și, mai ales, de a ieși din rutină. După ce recitești lista, fă o pauză după fiecare obiect notat și întreabă-te: este o necesitate sau este o dorință?

Asigură-te că fiecare obiect vestimentar este versatil

Poate ai auzit de regula 1-2-3-4-5-6 (o șapcă, 2 perechi de pantofi, 3 perechi de pantaloni/fuste, 4 topuri/tricouri, 5 perechi de șosete, 6 perechi de lenjerie intimă. Specialiștii spun că ar trebui să fie suficient pentru 2 săptămâni. În afara de asta, în funcție de destinație, lista ta poate include un costum de baie sau un windbreaker, un sacou. E posibil să ai nevoie de chiar mai puține lucruri, dacă pleci pentru o perioadă mai scurtă. Fiecare obiect vestimentar ar trebui să poate fi purtat în mai multe situații și combinații. O fustă cu un top dimineața, dar același top cu un sacou și jeanși, pe seară.

Mix & match

Alege piese care pot fi purtate una peste cealaltă, în funcție de momentul zilei sau de temperatură. În loc să pui în bagaj un pulover voluminos, poți alege un tricou și o bluză cu mânecă lungă, din materiale ușoare, naturale. Ideal, alege culori neutre – bej, alb, maro, negru, roz pudrat – tocmai pentru a fi ușor de combinat. 

Încălțăminte chic

Două perechi de pantofi sunt suficiente, dacă focusul vacanței este pe ieșirea din confort și pe experiențe, mai mult decât pe ținute. Gândește-te care sunt variantele versatile și poartă încălțările mai voluminoase pe drumul spre destinație. 

O pereche de teniși/adidași pot fi purtați cu succes în plimbări, cu un outfit sport, dar și cu o rochie vaporoasă, seara. Bine …și o pereche de tocuri, dacă crezi că nu poți fără. 

Renunță la laptop

Dacă nu este absolut necesar, nu-ți lua laptopul cu tine în vacanță. Marea majoritate a smartphone-urilor sunt performante și pot face aproape tot ce face un laptop basic, dar ocupă mult mai puțin spațiu. Mai curând ia-ți o tabletă sau un e-book pe care poți să-ți pui muzica și filmele preferate. O baterie externă, pe de altă parte, ar putea fi esențială, mai ales dacă vrei să faci poze în toate destinațiile și nu vrei să riști să rămâi când ți-e lumea mai dragă.  

Accesorizează

Ia cu tine 2-3 accesorii – bijuterii, pălării, curele, șosete – având în minte hainele pe care le vei purta. O bijuterie simplă și o curea, precum și o pereche de cercei mai extravaganți ar putea fi suficienți dar și esențiali pentru a acoperi o perioadă de câteva zile departe de casă. În acest fel, o ținută simplă poate să se schimbe complet de la zi la seară.  

O geantă multifuncțională 

Ca să-ți faci bagajul mai ușor, orientează-te spre o geantă pe care s-o poți purta în mai multe situații, inclusiv în avion. Poate să fie un mini-ghiozdan, un tote-bag, o geantă de umăr cu mai multe compartimente sau o geantă de mână cu un interior generos. Pentru a călători light, este important să fii flexibil și versatil și să alegi piese pe care le poți purta în mai multe situații. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la stil, ci mai curând să-ți folosești creativitatea și spiritul ludic.

Cosmetice on the go

Una dintre cele mai bune variante de a economisi spațiu cu cosmeticele este să alegi variante mini sau solide. Cele din urmă au și avantajul că nu se pot vărsa. Ia în calcul un șampon și un balsam solid, sau un 2 în 1. Un blush cremos poate fi aplicat și ca ruj/fard, iar un ulei multifuncțional poate să fie aplicat pe corp, pe păr și pe ten.  

Ia cu tine esențialul – voia bună

În final, amintește-ți motivul real pentru care pleci în vacanță – experiența. Și faptul că orice experiență merită trăită pas cu pas, fără prea multe planuri. Bucură-te de imprevizibil și chiar de senzația de disconfort pe care ai putea s-o simți, neavând toate obiectele cu care ești obișnuit, în mod normal, acasă. Să pleci la drum cu un bagaj mic este eliberator. E ca și cum ai transmite Universului că orice s-ar întâmpla, ai încredere că ai deja tot ce ai nevoie. 

Distribuie

Tastează și apăsă Enter pentru a căuta

Coș de cumpărături

Nu ai niciun produs în coș.